
1. Istanbulul are al treilea cel mai vechi metrou din lume. A fost construit în 1875 după cel din Londra construit în 1863 și cel din New York construit în 1868. Are o lungime de 573 metri și este situat în cartierul Beyoglu.
2. Moscheea Albastră este singura moschee din oraș cu șase minarete. Legenda spune că atunci când a fost construită, avea un minaret mai mult decât Marea Moschee din Mecca (patru erau maximul obișnuit la acea vreme) și acest lucru era considerat lipsit de respect în lumea musulmană. Pentru a rezolva problema, încă un minaret a trebuit să fie adăugat la Marea Moschee.

3. Ați putea crede că lalelele provin din Olanda. Cu toate acestea, primii bulbi de lalele au fost trimiși din Imperiul Otoman la Viena în 1554 și au fost distribuiți în continuare către Augsburg, Anvers și Amsterdam. Ulterior, au crescut în popularitate în Olanda, deoarece s-a dovedit a fi capabile să tolereze condițiile meteorologice mai dure.
4. Marele Bazar este cel mai vechi și mai mare bazar istoric din lume, cu 3000 de magazine care acoperă 61 de străzi. Ai avea nevoie de trei zile pentru a le vedea pe toate.
5. Ceaiul a devenit o băutură națională abia recent. Înainte era cafeaua turcească, dar când a devenit scumpă și frunzele de ceai puteau fi cultivate în regiunea Mării Negre, ceaiul i-a luat locul. Cafeaua nu poate fi produsă în Turcia din cauza climatului nefavorabil pentru producția sa.

6. Una dintre marile curiozități despre Istanbul este vremea! S-ar putea să vă așteptați ca un oraș situat lângă Marea Marmara conectat la Marea Egee să aibă o vreme blândă pe tot parcursul anului. Surprinzător – mai ales pentru oricine l-a vizitat în căldura intensă a verii – ninge aici iarna! Temperatura în unele părți din Istanbul scade la -7 sau -10 în lunile de iarnă.
7. Istanbulul nu este capitala, dar a fost și este întotdeauna centrul istoric, cultural și economic al Turciei. Este cel mai mare oraș turcesc cu cea mai mare populație și reprezintă mai mult de un sfert din PIB din întreaga țară. Potrivit raportului Brookings Institution, Istanbul a fost a șaptea economie metropolitană cu cea mai rapidă creștere din lume.
8. În anul 1502 Istanbulul a fost declarat ca fiind cel mai aglomerat oraș de pe pământ.

9. Scriitoarea Agatha Christie și-a scris celebrul roman „Crimă în Orient Express” la Hotelul Pera Palas din Istanbul. Trenul Orient Express circula între Paris și Constantinopol (Istanbul) între 1883 și 1977.
10. În timpul Imperiului Otoman, existau 1400 de toalete publice în jurul orașului, în timp ce în restul Europei nu existau.
