



Situat în colțul de nord-est al Africii, Egiptul găzduiește una dintre cele mai vechi și mai mari civilizații ale lumii, cu un regat unificat apărut pentru prima dată în jurul anului 3200 î.Hr. Cu o populație estimată la peste 99 de milioane, este cea mai populată țară din lumea arabă și a treia națiune cu cea mai mare populație din Africa.

Iată cele mai interesante lucruri despre aceasta măreață țară:
1. Țara este omogenă din punct de vedere etnic, egiptenii cuprind mai mult de 99% din populație.
2. Se estimează că populația țării este de 90% musulmană (în primul rând sunnită), iar diferitele confesiuni creștine reprezintă restul de 10%.

3. Cairo a servit ca și capitală a Egiptului de mai bine de 1.000 de ani, dar guvernul construiește o nouă capitală la aproximativ 45 de kilometri pentru a facilita diminuarea aglomerației din Cairo. Planurile prevăd ca orașul nou să găzduiască principalele departamente guvernamentale și ministere, precum și ambasadele străine.
4. Una dintre cele mai faimoase figuri legate de Egipt, Cleopatra VII, a fost de origine greacă.
5. Egiptul antic a produs unul dintre primele tratate de pace din istorie, Tratatul de pace Kadesh, negociat în 1259 î.e.n. cu Imperiul Hitit. În 1970, guvernul Turciei a dat o copie a tratatului Națiunilor Unite, unde poate fi văzut la intrarea camerelor Consiliului de Securitate.

6. Egiptul găzduiește șapte situri ale Patrimoniului Mondial desemnate de UNESCO: Abu Mena; Teba antică cu necropola sa; Cairo istoric; Memphis și necropola sa; Monumente nubiene de la Abu Simbel la Philae; zona Sfânta Ecaterina; și Wadi Al-Hitan, sau Valea Balenelor, care găzduiește rămășițe fosile ale celei mai vechi și acum dispărute forme de balene.
7. Conturile de social media cu mai mult de 5.000 de adepți sunt supuse legilor media din țară și pot fi monitorizate de autorități și trebuie să fie autorizate de guvern.
8. Calendarul de 365 de zile împărțit în 12 luni a fost inventat în Egipt.
9. Cămila nu a fost folosită în mod regulat în Egipt până la sfârșitul epocii dinastice. În schimb, egiptenii foloseau măgarii pentru a căra greutăți, iar bărcile ca mijloc de transport extrem de convenabil.

10. În Egipt, bărbații și femeile cu statut social echivalent au fost tratați ca egali în ochii legii. Aceasta însemna că femeile puteau deține, câștiga, cumpăra, vinde și moșteni proprietăți. Aceștia ar putea trăi neprotejați de bărbații tutori și, dacă ar fi văduvi sau divorțați, și-ar putea crește proprii copii.
11. Puțini dintre antici ar fi fost capabili să citească fie hieroglife, fie hieratic: se estimează că nu mai mult de 90% din populație era analfabetă.
12. Alfabetul egiptean conținea peste 700 de hieroglife.

13. Egiptenii antici credeau în mai mult de 2.000 de zeități! Aveau zei pentru orice, de la pericole la treburi! Fiecare avea responsabilități diferite și trebuia venerat, astfel încât viața să poată fi menținută în echilibru.
14. Vechii egipteni au inventat o mulțime de lucruri pe care le folosim și astăzi, precum hârtie, pixuri, încuietori și chei și – credeți sau nu – pasta de dinți.
15. Atât bărbații cât și femeile egiptene se machiau. Vopseaua pentru ochi era de obicei verde (din cupru) sau neagră (din plumb). Pe lângă faptul că oferă protecție împotriva soarelui, egiptenii credeau că machiajul are și puteri magice de vindecare.