Conform Conde Nast Traveler
Amazon

Cea mai mare pădure tropicală de pe pământ, Amazonul acoperă aproximativ 40% din America de Sud. Aici își au habitatul macauri stacojii și broaștele albastre cu săgeți otrăvitoare care trăiesc cot la cot cu jaguari și leneși cu gât maro în pădurea umedă cu frunze largi. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii Amazonului a florei și a faunei vibrante, schimbările climatice l-au făcut un habitat fragil. Secetele extreme au lăsat specii de arbori în toata jungla tropicală uscați. În consecință sunt mult mai vulnerabili la incendii forestiere. De fapt, incendiile devin din ce în ce mai răspândite: Institutul Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia a identificat peste 74.000 de incendii în Amazon în 2019, un salt de aproape 85% față de anul precedent.

Marea Barieră de Corali

Se întinde pe mai mult de 1.400 de mile, Marea Barieră de Corali de pe coasta de nord-est a Australiei este cel mai mare sistem de recife de corali din lume. Plin de viață marină, atrage milioane de snorkeleri și scafandri în fiecare an. Dar creșterea temperaturii oceanului a cauzat albirea coralilor – o afecțiune în care coralul devine alb și devine predispus la pierderea în masă – distrugând un habitat vital pentru viața marină. Începând cu 2020, un sondaj aerian efectuat de Fundația Great Barrier Reef a dezvăluit a treia înălbire în masă din ultimii cinci ani, 60% din coralii vii ai recifului murind ca urmare.
Veneția

Este imposibil să mergi pe străzile Veneției fără a fi sedus de farmecul său anacronic: Marea Adriatică parcurgând canalele sale, romantismul serenadei unui gondolier în timp ce plutești sub Podul Suspinelor. Într-un loc atât de concomitent cu apa, localnicii au ajuns să se aștepte la inundații în Piazza San Marco și în alte părți ale orașului jos – dar pe măsură ce nivelul oceanului crește, Veneția se îndreaptă spre inundații mai grave. Activiștii și-au asumat provocarea, investind în porți de inundații avansate și alte tehnologii pentru a împiedica umflăturile iminente. De asemenea, artiștii au luat atitudine; în 2017, artistul italian Lorenzo Quinn a creat o sculptură masivă a mâinilor care ajungeau din Marele Canal într-un efort de a atrage atenția asupra orașului care se scufunda.

Maldive

Grupate în Oceanul Indian, Maldivele sunt alcătuite dintr-o serie de atoli – insule în formă de inel formate din corali – și cu temperaturi pe tot parcursul anului, care variază între 81-84 grade Fahrenheit, este locul perfect pentru a vă canaliza plaja interioară. . Maldivele este, de asemenea, cea mai joasă țară din lume (situată în medie la numai 1,3 metri deasupra nivelului mării), însă riscă să dispară în totalitate, deoarece valurile urcătoare deja deplasează localnicii. În timpul discuțiilor climatice ale ONU din decembrie 2019, națiunea mică a pledat pentru finanțarea infrastructurii, avertizând că lipsa de acțiune ar putea duce în curând la insule pline înghițite de apele în creștere.
Marea Moartă

Marea Moartă se micșorează cu o rată de aproximativ trei metri pe an; corpul de apă a pierdut deja o treime din suprafața sa de când dezvoltarea în regiune a început la începutul acestui secol, iar dolinele apar în locuri unde apa s-a retras. Există câteva forțe care continuă să conducă o astfel de schimbare. Construirea de baraje, rezervoare de stocare și conducte de-a lungul anilor a redus nivelul apelor de intrare la doar cinci procente din volumul lor original. Și având în vedere că mineralele Mării Moarte au fost anunțate ca fiind terapeutice, extracția de către companiile cosmetice s-a dovedit a fi dăunătoare. Adăugați acest lucru la faptul că climatul din ce în ce mai cald al Orientului Mijlociu face dificilă reaprovizionarea lacului, și aici se află problema: Experții estimează că, dacă va continua să dispară la ritmul actual, Marea Moartă ar putea fi complet uscată până în 2050 .

Alaska

Cu mai mult de două ori dimensiunea Texasului, vasta sălbăticie din Alaska are multe de oferit călătorului aventuros în aer liber. Fie că alegeți să faceți caiac pe râul Kenai sau să faceți drumeții în Parcul Național Denali, minunile naturale sunt abundente. Dar, datorită apropierii sale de Arctica cu dezgheț rapid, Alaska se confruntă deja cu schimbări majore sub formă de eroziune de coastă, retragere a gheții marine și topire de permafrost. Numeroasele calote de gheață ale statului se retrag cu ritmuri extraordinare, declanșând alunecări de teren atât de intense încât s-au înregistrat pe scara Richter. Un alt efect devastator al temperaturilor mai ridicate sunt incendiile sălbatice, care au distrus mai multe păduri din Alaska în ultimul deceniu decât oricare altul anterior. Se așteaptă ca numărul incendiilor să se dubleze până în 2050.
Alpi

Această zonă montană europeană a servit mult timp ca Shangri-La pentru schiori, întinzându-se în opt țări și oferind unele dintre cele mai căutate pârtii din lume. Cu temperaturi în creștere, totuși, topirea zăpezii semnificative continuă să scurteze sezonul pentru sporturile de iarnă – în 2017, a fost cu 38 de zile mai scurtă decât în 1960, relatează Time. Și mai neliniștitor? Oamenii de știință prezic că până la sfârșitul secolului, va trebui să urci până la marca de 10.000 de picioare pentru a vedea zăpadă pe munți. Multe stațiuni au început deja să compenseze oferind tratamente spa și activități în aer liber, precum călărie sau tenis, pentru a atrage mai mulți vizitatori în afara sezonului, întrucât extrasezonul se extinde în fiecare an.

Mumbai

Casa a aproape 20 de milioane de oameni, Mumbai este unul dintre cele mai populate orașe din lume, unul care crește cu energie de la furnizorii care căptușesc Calaba Causeway până la terminalul Chhatrapati Shivaji. Dar schimbările climatice ar putea lăsa părțile majore ale orașului sub apă în deceniile viitoare, dacă temperaturile globale continuă să crească – un rezultat probabil, văzând că o simplă creștere a apei de 20 cm până în 2050 ar lăsa Mumbai-ul predispus la inundații frecvente. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), nivelul mării globale crește în prezent cu o rată de aproximativ o optime de inch pe an. O astfel de inundație ar afecta în mod disproporționat migrații și săracii, dintre care mulți trăiesc în mahalalele de pe coasta orașului.
Rio de Janeiro

Experții climatici au prezis că Rio de Janeiro va fi orașul din America de Sud cel mai rănit de schimbările climatice. Proiecțiile arată că, dacă temperaturile continuă să crească, nivelul mării din jurul Rio va crește până la 32 inci până în 2100 – suficient pentru a acoperi faimoasele plaje ale orașului, aeroportul și chiar unele cartiere interioare. În afară de problemele legate de inundații, apele în creștere ar duce, de asemenea, la alunecări de teren, lipsă de apă și răspândirea bolilor. Liderii orașelor s-au asociat cu NASA pentru a înțelege mai bine aceste amenințări, folosind datele de la sateliții NASA pentru a găsi modalități de adaptare mai bună la temperaturile în creștere.

Madagascar

Se întinde pe aproximativ 229.000 de mile și chiar în largul coastei Africii de Sud-Est, insula Madagascar este densă, cu animale sălbatice diverse. De fapt, aproximativ 90% din flora și fauna nativă a țării sunt endemice, inclusiv lemuri, fosă și cel mai mic cameleon cunoscut din lume. Totuși, această țară minunată zoologică este în pericol, deoarece o planetă care se încălzește continuă să exercite o presiune intensă asupra ecologiei insulei. Anotimpurile uscate prelungite au făcut puțini lăstari proaspeți de bambus, care hrănesc populația de lemuri din Madagascar, iar inundațiile mai frecvente și creșterea nivelului mării distrug habitate delicate, cum ar fi pădurile de mangrove. Între timp, albirea coralilor în recifele de coastă amenință supraviețuirea multor specii marine.
