Grecia cu ale ei insule secrete

Symi – insula unde s-a născut Harul  

Situată în partea de sud-est a Greciei, în Marea Egee, lângă insula Rhodos și la mai puțin de 8 km de țărmul Turciei, se remarcă prin farmec și eleganţă dar mai ales prin simplitate.

Conform mitologiei, Symi este locul de naștere a Harului cunoscut și sub numele de “Charites”. Aceste fiice ale lui Zeus și ale nimfei Eurynome erau zeițe ale farmecului, frumuseții, naturii, creativității și fertilității.

Această mică bijuterie este plină de culoare. Casele din Gialos – numele orașului port – sunt pictate în nuanțe de ocru, sienna, roz somon și albastru. Conacele elegante găzduiesc astăzi cele mai frumoase spații de cazare tip boutique. În port găsești cafenele tradiționale și taverne care servesc cele mai proaspete capturi, iar pe fundal micile bărci de pescuit, care se balansează ușor, oferă o priveliște atemporală.

Plajele sunt de toate felurile. Unele amenajate cosmopolit, altele accesibile doar dacă luați barca, sunt complet pustii, oferind bucuria apelor turcoaz și o liniște deplină.

Boats in harbour. Symi, Greece

Ikaria – insula vieții lungi

Situată la distanță de 7 ore de portul Pireus, insula poartă numele lui Icarus, tânărul din mitologia greacă care, potrivit legendei, a zburat prea aproape de soare și s-a cufundat în mare în apropiere de Ikaria.  

Cu frumoasele sale golfuri, apele turcoaz, stânci abrupte, Ikaria se remarcă și prin longevitatea oamenilor care trăiesc aici. Filozofia oamenilor și îndemnul insulei este de a petrece cât mai mult timp afară, a sta la o vorbă cu prietenii, fără grabă, savurând fiecare moment, de a dansa și a bea un vin bun în orice moment al zilei dar și de a trage un pui de somn atunci când simți nevoia de odihnă.

Este insula unde localnicii nu își încuie ușile și unde clădirea secției de poliție este nefolosită întrucât localnicii se păzesc singuri. Cu toate acestea,  insula rămâne una sigură și liberă pentru localnici și străini.

Insula este celebră și pentru “panygiria” sau festivalul petrecerilor, care se desfășoară din mai până în octombrie. Este sărbătoarea care celebrează hramul fiecărui sat sau al unor figuri religioase cum ar fi Fecioara Maria, fiind una foarte importantă pentru localnici, care se întâlnesc și dansează până-n zori.

Plajele sunt și aici de toate felurile. Nas este plaja nudiștilor și a hipioților, Seychelles este plaja idilică cu nisip alb și stânci dramatice de ambele părți, Prioni este plaja sălbatică și liniștită cu ape de un albastru cobalt, un mic golf care-ți oferă discreție și frumusețe.

Milos –  casa lui Venus de Milo

Situată în inima Marii Egee cu vedere la arhipelagul Cicladelor, este insula vulcanică care te va fermeca cu istoria bogată, satele pitorești de pescari, mâncarea uimitoare și golfurile indigo.

Pe insulă a fost descoperită superba statuie lui Venus de Milo, care acum este expusă în Muzeul Louvru din Paris pentru a-și  arată frumusețea cât mai multor oameni.

Plajele din Milos sunt superbe, culminând cu plaja Sarakiniko, care se mândrește cu un peisaj lunar, format din rocă strălucitoare și ape turcoaz și Kleftiko fosta ascunzătoare a piraților având un aer sălbatic. Pe lângă cele doua plaje în Milos mai sunt peste 40 de plaje care se aştern în fața celor care ajung.

Satele pescărești Klima și Firopotamos cu case albe și obloane colorate, cu garaje pentru bărci, te duc înapoi în timp și la gândul că viața simplă este mult mai relaxantă și mai plină de bucurii decât cea pe care o trăim  astăzi, care deși este mai comodă este și  epuizantă.

Kastellorizo – esențele tari se țin în sticluțe mici

Situată la doar 2 km de coasta Turciei, atât de aproape încât localnicii glumesc că atunci când bate vântul poți mirosi kebab-ul din cealaltă parte, înglobează toată frumusețea insulelor din Grecia. Cele mai clare și albastre ape, cele mai pastelate case și cele mai frumoase taverne cu mâncare extrem de bună. Ce nu înglobează această insulă este turismul în masă, aici bucurându-te de liniște și de peisajele parcă create doar pentru tine.

Te poți bucura de un monument unic al naturii, Peștera Albastra,  în care te poți scufunda și de frumusețile ei atunci când soarele își îndreaptă razele către ea, peștera luminându-se în albastru.

Vizitează locul Doamnei Ro, Despina Achladioti, care a fost mulți ani singurul locuitor al insulei. Până în 1982 când a murit, doamna ar fi ridicat în fiecare zi steagul Greciei într-un gest simbolic și emblematic pentru insulă.

Ithaka – insula mistică a mitologiei grecești

Kioni port at Ithaca Ionian islands Greece

Situată în Marea Ionica insula este locul de origine a lui Odiseu, eroul mitic a lui Homer. Dar insula este mai mult decât atât, iar pentru a vedea magia acestui loc este nevoie să explorezi satele Vathy, Kioni și Frikes, care au reușit să păstreze identitatea tradițională a locului în pofida dezvoltării.

Plaje minunate și pentru toate gusturile, drumeții, excursii cu barca, scufundări, localnici care te vor face să te simți ca acasă și care te vor face să descoperi frumusețea și statornicia pentru care ei își iubesc atât de mult insula.

Și pentru că sunteți în vacanță și aveți tot timpul, lăsați-i pe localnici să vă învețe cum se pescuiesc calamarii sau luați bicicleta și admirați insula cu secvențe de albastru și verde de-a lungul coastei.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.