Beirut și Byblos

Dacă te-ai gândit să mergi acolo unde foarte puțini îndrăznesc, vei descoperi o lume fascinantă, unde mâncarea este senzațională, oamenii sunt prietenoși și par să nu mai aibă nimic de pierdut, unde shopping-ul nu este nicăieri mai interesant ca aici, unde clădirile par desprinse din povești la fel ca și restaurantele, barurile sau terasele. Și nu… bombe nu cad din cer, oamenii nu se împușcă … . Acum e un oraș vesel, prietenos și care pur și simplu adoră turiștii.

Teritoriul fenicienilor acum circa 7000 ani, cucerită de Imperiul Otoman, protejată de Napoleon și distrusă într-o lună de Israel, este țara care împarte două religii , musulmană și creștină Istoria lor este una interesantă iar dacă o vei căuta pe Google cu siguranță vei avea ce să citești. Am reușit să vedem Beirut și Byblos, dar am plănuit încă de acolo, sa ne întoarcem în viitorul apropiat.

Transport

Din 2019 Tarom are zboruri spre Beirut și costă intre 200 și 300 euro, având curse doar noaptea iar durata zborului este de aproximativ 2.30h.

Transportul în Liban este reprezentat de taxiuri sau poți luat excursii de la agenție. Noi am negociat pentru a merge în Byblos (60$) cu un taximetrist. Omulețul extraordinar: vesel, informat, prietenos… un adevarat ghid deși taximetrist.

In rest am vizitat Beirutul la pas și rareori am apelat la taxiuri. Este mult mai interesant așa și poți vedea mult mai multe.

Cazare

Golden Tulip Serenada Hotel Hamra a fost perfect pentru noi, fiind localizat în cartierul Hamra – unul foarte popular cu terase și magazine – considerat acum centrul Beirutului. Hotelul este vechi cu design specific zonei.

Viza

Este nevoie de viză și o poți lua on arrival de la punctul de frontieră. Daca aveți nume comune gen Ionescu, Popescu, etc luați cu voi și o copie a certificatului de naștere. Vameșii sunt foarte drăguți și vă vor rezolva orice problemă apărută, încântați că vă pot ajuta și urându-vă ședere plăcută în țara lor.

Schimb valutar si internet

Poți schimba la casele de schimb sau poți folosi dolari. Internet poți găsi la fiecare terasă sau restaurant.

Îmbrăcăminte

Fiind un amestec de religii, vei întâlni oameni îmbrăcați conform culturii lor, neexistând restricții. Noi am mers în aprilie astfel că nu am văzut pe nimeni în pantaloni scurți, deci nu știm dacă ar fi vreo problemă. Oricum ar fi, în astfel de țări alegem întotdeauna îmbrăcăminte decentă ( fără pantaloni scurți și maieuri ).

Mâncare, băutură și țigări

Mâncarea libaneză este foarte bună și vei manca bine mai peste tot în Beirut sau Byblos. Au băuturi alcoolice la aproape orice restaurant sau terasă iar la capitolul fumat nu vei avea nici o problemă, întrucât poți fuma în orice locație indiferent dacă este în interior sau exterior. Am putea spune ca-i raiul fumătorilor. Se poate fuma oriunde, oricând și în orice poziție. 😉

Nu rata Café Hamra, are o atmosferă extrem de relaxanta unde oamenii se pot juca, mânca sau bea.

Shopping

Aici recomandam să îți iei cu tine și cardul de credit, economiile făcute de tine pentru shopping și toată rezerva ta, pentru ca iți vei dori să iți cumperi la orice pas câte ceva deosebit. Libanezii sunt un popor extrem de creativ iar armenii cu ale lor magazine de încălțăminte ii completează la acest capitol.

Hamra este strada cu magazine de tot felul . Aici trebuie să ai grijă pentru că au și foarte multe fake-uri . În rest, intră în magazinele de încălțăminte ale armenilor, mergi pe strada Omar Bin Abdel Aziz ( se intră din Hamra) și cumpărați parfumuri de la Maa Althahab – incredibil de bune cu mirosuri extrem de interesante specifice zonei. Dacă în plimbările tale ajungi pe strada Al Hamra Sourati opreste-te la magazinul Khan al Saboun și cumpără cel mai bun săpun din lume.

Souq – ul din Beirut este localizat în Downtown, fiind refăcut extrem de interesant cu magazine și restaurante pentru toate gusturile. https://www.beirutsouks.com.lb/.

La capitolul mall-uri am fost la ABC Verdun și ABC Mall, ambele foarte aerisite …asta și pentru că au porțiuni care sunt în aer liber. Aici veți vedea și haine de la creatorii locali foarte talentați. Oricum ar fi, nu rata o sesiune de shopping în acest oraș superb.

Beirut

Hamra

Hamra este strada plina de viata unde la orice pas dai de o terasa sau de magazine. Ziua te poți plimba prin magazine sau sa te oprești sa mânaci, sa bei o cafea iar noaptea sa intri într-un bar, pe una dintre străduțe, și sa descoperi cât de animați sunt libanezii indiferent de religie.

Noi am intrat într-un bar in care erau majoritatea musulmani și ne-a incantat cât de mult se distrau. Ne-a plăcut cum cântau și mai ales cum dansau pe muzica lor tradițională. Nu ai nici o problema sa bântui noaptea, nu a existat nici un moment în care sa ne simțim în nesiguranță.

De altfel nici celelalte cartiere nu ne-au dat senzația de unsafe …iar întreg orașul este plin de istoria mai veche sau mai noua din destinul acestei tari.

Nijmeh Square – Downtown

Daca vei merge la pas, vei vedea Downtown-ul cu clădirile lui refăcute păstrând cu acuratețe designul celor vechi… bombardate. Vei vedea varianta moderna a faimoaselor Souk-uri precum și bucata de pământ creată pentru mai mult spațiu.

Dacă rătăcești pe străzi vei vedea clădiri cu o arhitectura impresionanta, magazine ale designerilor celebri locali, souk-ul cu restaurante și magazine elegante, clădiri guvernamentale păzite foarte bine de militari, direcționându-te prietenos și urându-ți vacanta plăcută în țara lor. Ne-a plăcut Downtown-ul, care la fel ca și pasarea Pheonix , s-a ridicat mai elegant și mai măreț ca altădată .

Saifi Village

Cartierul pare desprins dintr-un colt al Franței. Cu străzi pietruite, clădiri colorate, magazine cu creațiile localnicilor, cu o piață dominata de o terasa dichisita. Ne-am pierdut pe străzile acestui cartier, am admirat magazinele și ne-am oprit pentru o cafea.

Saint George’s Greek Orthodox Cathedral si Mohammed Al-Amin Moschee

Pentru ca aici locuiesc în proporții aproape egale creștini si musulmani, mergi la pas spre cele mai mărețe culte ale lor. Biserica creștină St George pare sa se tina de mana cu moscheea Mohammad Al-Amin. Localizate în Piata Martirilor, ambele având grandoare și stil, ambele îndemnându-ne sa îmbrățișăm toate culturile.

Marina cunoscuta și ca Zaituna Bay

Este partea moderna și luxoasa a Beirului cu multe restaurante, docuri și ambarcațiuni.

Byblos – astăzi purtând denumirea de Jubayl

Fosta capitala a Feniciei, de o frumusețe care iți amintește de glorioasa ei perioada, Byblos are o vechime de 7000 de ani, fiind fondat in jurul anului 5000 i.Hr. Este mărturia începuturilor civilizației fenice. Este de asemenea asociata cu istoria si difuzarea alfabetului fenician. Originea alfabetului nostru contemporan a fost descoperit în Byblos pe cea mai veche inscripție fenica, sculptata pe sarcofagul regelui fenician Arhram.

Old Souq

Plin de cafenele și magazine locale mici și o atmosfera incredibila, este partea cea mai fascinanta a orașului. Străzile pietruite și clădirile vechi amintesc de trecutul orașului de la egipteni la fenicieni. Ne-am plimbat pe străduțele lui, ne-am oprit la o cafea și am cumpărat nimicuri din magazinele localnicilor.

Castelul cruciatului

Construit din resturi de structuri romane de către cruciați în sec VII se învecinează cu ruinele feniciene Templul lui Baalat și Templul Obeliscului fiind localizat in cel mai vechi port din lume.

Moscheea egipteana

In drum spre port intra în micuța moschee egipteana, veche de peste 1600 ani. La intrare vei fi întâmpinat de un egiptean prietenos care, chiar dacă nu știe engleza, iți va zâmbi și te va indemna sa intri în moschee.

Portul Byblos

Cel mai vechi port din lume păstrează și astăzi ruinele cetății cruciaților, este locul în care puteți sa zăboviți la o cafea sau o mâncare buna înconjurați de un peisaj superb.

Pepe Byblos Club

Youssef Gergi Abed, cunoscut ca Pepe Abed marinarul, ajunge în 1960 în portul Byblos, se îndrăgostește de locație, își deschide un restaurant, iar apoi un muzeu unde aduna toate comorile găsite de el în călătoriile pe mare. In restaurant îl veți găsi pe Pepe fotografiat cu multe celebrități care i-au călcat pragul. De altfel, fiul sau își amintea de ce ii spusese tatăl sau în urma cu 40 de ani “Vreau sa câștigi prieteni nu bani”. Localizat aproape de port ne-am bucurat de view și ni s-a părut interesanta și colecția lui adunata din adâncurile marii.

Nahr al – Kalb

In drum spre Byblos ne-am oprit la Dog River, numit asa datorita furtunilor de iarna care suflau în defileu și care făceau zgomote asemanatore cu urletul unui lup, pentru a vedea podul peste care au trecut marii cuceritori ai lumi și inscripțiile lăsate acolo de către ei.

Se spune ca în sec.XIII i.Hr. regele egiptean Ramesses II a lăsat trei reliefuri pe partea de sud al răului pentru a comemora campaniile nordice, câteva secole mai târziu regale asirian Esarhaddon a cucerit Egiptul și s-a alăturat și el punându-și inscripția care atesta victoria. Astfel ca exista 22 de inscripții și doua monumente cu texte în șapte dialecte : egiptean, asirian, grec, latin, arab, francez și englez.

Daca ne-a plăcut partea văzută din Liban… va vom spune ca la nebunie. Beirutul are un vibe incredibil și suntem convinse ca si datorita oamenilor foarte prietenoși si incredibili de frumoși. Daca merita sa ajungi acolo măcar o data în viata iți vom spune clar DA. Nimic din groaza oamenilor, care aflau unde mergem, nu ne-a oprit și ne-am felicitat pentru ca altfel ratam una dintre cele mai frumoase experiențe trăite în una dintre cele mai frumoase tari. Cu ce am plecat de acolo? Cu expresia întipărită in minte : TRĂIEȘTE CLIPA!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.