Chiang Mai – cea mai tare bataie cu apa

Locul unde am redevenit copii! Fondat în 1292 ca și reședință regala și ulterior, în 1296 ca și capitala regatului Lanna, orașul cu peste 700 de ani de istorie are aspectul unui sat mai mare, ordonat, curat și tradițional. Are peste 300 de temple, peste 50 de sanctuare pentru elefanți, peste 10 triburi cu tradiții și valori diferite, un număr mare de piețe unde poți mânca, cumpăra haine sau căsca gura, și o sumedenie de nomazi care aleg să trăiască în acest oraș superb și ieftin.

Transport  

Ca de obicei, am ales compania aeriana Qatar Airways care făcea prima cursa directă din Doha spre Chiang Mai. Prețul la promoție a fost 400 euro de persoană.
In Chiang Mai ai la îndemâna tuk-tuk-urile și maxi-taxi-urile care te pot duce unde vrei și sunt super ok.

Cazare

Am ales hotelul Dusit Princess Chiang Mai și a fost alegerea perfectă. Localizat lângă Bazarul de noapte și aproape de centru, hotelul are camere decorate în stilul tradițional Lanna, două spații în fața hotelului, amenajate superb, pentru a-ți bea cafeaua la umbră în decorul superb al orașului și un mic dejun foarte gustos.

Viza

Viza o iei de la Ambasada Thailandei în București. Aici trebuie să ai un vibe pozitiv, întrucât doamna care iți va lua actele va avea diverse comentarii, mai ales la bani care trebuie sa fie fff noi. Nu o întreba mai mult decât este cazul, într-un cuvânt încearcă să treci cât mai neobservat. Formularul ar fi bine sa îl ai deja completat . Mergi sa depui și să ridici viza după-amiaza când este mai liber.

Schimb valutar și internet

Bath thailandez îl poți obține de la casele de schimb valutar, care sunt mai peste tot.

Îmbrăcăminte

Îmbrăcămintea trebuie sa fie cât mai comodă, practică și vaporoasă. Nu vei avea nici o problema dacă intri în temple cu pantaloni scurți sau maieuri.

Mâncare, băutură și  țigări

Mâncarea cea mai bună o vei găsi în piețele asamblate seara, unde mănâncă și localnicii. Este incredibil de bună și ieftină, pornind de la orezul gustos la creveți și carne. Băutura este foarte bună, o găsiți peste tot, este variată, pornind de la sucuri naturale de fructe, suc de trestie de zahar dar mai ales bere Chiang foarte gustoasă. Fumatul este permis la toate terasele și în baruri.

Shopping

Plaza Night Market se întinde pe o porțiune mare de stradă, începând cu ora 19. Aici poți găsi o sumedenie de suveniruri și lucruri inedite create de localnici. De asemenea are și o parte acoperită unde poți găsi restaurante și terase, pe lângă alte lucruri. Noi am mâncat aproape în fiecare seară la una dintre terasele din incintă, iar mâncarea a fost extraordinar de bună și foarte ieftină.

Boutique-urile
Sunt peste tot în Chiang Mai, cu creatori locali care te vor impresiona prin talentul lor, de la crearea de bijuterii și până la crearea de mobilă.

Madame HENG Beautiy Shop  localizat în Nim City Daily este magazinul preferat de noi. http://www.madameheng.com .
Istoria lui Madame Heng este una extrem de interesantă iar produsele create de ea incredibil de bune. A început în 1949 creând un săpun pentru familia ei și apoi l-a dat și vecinilor sa îl încerce.

Produsele încercate de noi sunt bune și merita cumpărate. De la săpunurile cu vitamina C și E, la cele care te ajută la diminuarea petelor, pentru reglarea acneei sau cele cu acid hialuronic și cu collagen, toate sunt de încercat 

Doamna de la magazin vă va da și cadouri, aproape tot atâtea cât ati cumpărat. Produsele nu sunt scumpe așa că încercați cât mai multe.

La magazinele de beauty veți găsi și plasturi de detoxifiere de la Royal Angel care sunt extrem de utili pentru o cură de detoxifiere și foarte practici, îi aplici pe tălpi noaptea și ei acționează.

Songkran Festival

Este sărbătoarea Anului Nou în Thailanda, sărbătorită în fiecare an în perioada 13-17 aprilie. Timp de 3 zile, apa este folosită din belșug pentru a alunga răutățile, eșecurile și greutățile  anului precedent. Sărbătoarea este legată de calendarul astrologic și este sărbătorită când soarele intră în zodia Berbec, când începe un nou an sideral astrologic. Sărbătoarea durează 4 zile și este incredibil de frumoasă. Noi, ca și majoritatea de pe străzi, ne-am retrăit copilăria și în toate cele patru zile cu mic cu mare ne-am adunat, fiecare cu arsenalul pregătit (puști, găleți, bidoane) pentru o nouă bătălie cu apă.

Prima zi se numește Wan Sungkharn Long și este ziua în care toată lumea se curăță de vechiul an, localnicii își curăță casele, școlile și spațiile publice. Începe bătaia cu apa în tot orașul, aceasta terminându-se în jurul orei 19. Este ultima zi a anului unde toată lumea încearcă să curețe tot ce i-a împiedicat să trăiască așa cum au visat.

A doua zi se numește Wan Nao iar oamenii pregătesc mâncare și ofrande pentru a le oferi călugărilor și templelor. Astăzi poți merge în temple, cumpără un clopot și scrie numele tău și a celor apropriați ție și apoi suspenda-l în locul indicat pentru protecție. Este ziua neutră care nu aparține nici unui an.

A treia zi se numește Wan Payawan sau Anul Nou  când oamenii merg la temple pentru a-l spăla pe Budda cu apa de iasomie pentru a aduce noroc în noul an. Bătaia cu apa continuă iar parada începe să străbată în ritm de dans centrul orașului.

A patra zi se numește Wan Parg Bpee dedicată respectului acordat părinților și strămoșilor. Tinerii îi stropesc cu apa dintr-un vas de argint pe cei bătrâni. Noi am fost stropite de către bătrâni în semn de respect pentru generația tânără.

Stropitul cu apă vine din credința că acest ritual spală păcatele și îndepărtează ghinioanele. Nu vă faceți probleme în legătura cu udatul pentru ca veți avea nevoie la cât de cald este în aceasta perioada. Cumpărați-va puști și protective pentru telefoane și porniți la “atac”. Vă veți distra cum nu ați mai făcut-o demult. Iar amintirile vă vor urmări multi ani.

Oameni necunoscuți vă vor fi aliați sau inamici, bătrânii vă vor uimi cu o găleata rece aruncată pe voi, copii cu găleți pline cu apa vor face eforturi incredibile pentru a reuși sa vă ude, călugări așezați pe mese vor arunca cu apă în voi într-un ritual care pare incredibil de ireal.

Seara ultimei zile de festival a fost una cu sentimente contradictori, fericite că am putut sa participăm la acest incredibil festival, printre oameni atât de frumoși și triste pentru că încă o dată copilăria noastră lua sfârșit iar ziua de mâine ne va găsi adulții care am devenit.

Templu Wat Suan Dok

Este unul dintre cele mai vechi temple din istoria omenirii. Se traduce  “Templu grădinii cu flori” întrucât locul a fost folosit de către multi conducători ai orașului ca și grădina cu flori regală.


Potrivit istoricilor acest templu a fost construit la sfârșitul sec. XIV –lea pentru a adăposti osul umărului lui Buddha. Regele Kuene l-a invitat pe călugărul care descoperise osul pentru a alege locul perfect pentru a-l păstra. Se spune ca osul s-a împărțit în mod magic în doua parți, o parte a fost așezată pe un elefant care a urcat pe muntele Doi Suthep, a trâmbițat de trei ori și apoi a murit. In locul în care a murit s-a construit templul. 

Pagoda înaltă de 48 de metri adăpostește astăzi osul lui Buddha.
Templu este superb iar vibe-ul este incredibil. Te poți pierde printre copacii infloriți, statui ale lui Budhda și clădiri împodobite cu clopoței.

Mergi la un călugăr să te binecuvânteze, cumpără un clopoțel, scrie-ți numele pe el și agață-l la locul indicat pentru o karma buna.

Elephant Chang Sanctuary

Am petrecut o jumătate de zi cu aceste superbe animale. Le-am hrănit cu banane iar unii s-au bălăcit cu ele în râu. Ne-a impresionat apropierea pe care o manifestau pentru cei care îi îngrijeau precum și grija față de noi de a nu ne răni. Am aflat ca aceste animale nu te vor uita niciodată, și că dacă le vei vizita peste ani își vor aminti de tine. Mi-a plăcut senzația pe care ți-o transmiteau când erau în preajma ta, aceea de liniște și pace deși mulți trecuseră prin tot felul de traume.

Merita sa iți ei o excursie în aceste sanctuare ale elefanților pentru a-ți mai aminti încă o data că nu animalele sunt problema ci interacțiunea noastră cu ea este cea care le determină agresivitatea sau prietenia.

Foot Massage

Nu ratați centrele de foot masaj care sunt la tot pasul în Chiang Mai .

Beneficiile masajului sunt incredibil de bune și nici banii nu vor fi o problemă, acestea fiind foarte ieftine.

Karen – tribul cu gatul lung

Se crede ca tribul își are originea în Tibet, au trăit în Myanmar înainte de a emigra în Thailanda. Sunt remarcați datorită inelelor de alamă pe care femeile le poartă în jurul gâtului, făcând ca acesta sa pară lung, și în jurul gleznelor. Legenda purtării inelelor în jurul gâtului este aceea că în vremuri străvechi se protejau de atacurile tigrilor.

Credința lor sta în “Domnul pământurilor și a apelor”. Trăind în armonie cu natura ei au o istorie îndelungată cu elefanții, iubindu-i la fel ca pe propria familie.
In Padung Village, unde își au acest trib casele, am stat atât cât să vizitam singura uliță a satului și să ne uitam la minunățiile pe care femeile le confecționau manual.
Ne-au impresionat femeile care stăteau la poză cu zâmbetul pe buze, copiii care se jucau în țarâna și bărbații care munceau la camp.

Am citit tot felul de opinii legate de vizitarea acestui trib ca și vizitarea celorlalte. Unii spun că este fake, alții că sunt folosiți de tăriile pe ale căror teritorii sunt stabiliți. Pot fi ambele variante dar acei oameni și tradițiile lor trebuie să supraviețuiască pentru a ne reaminti încă o data de unde venim.

Golden Triange (Triunghiul de aur)

Cândva centrul producției și comerțului cu opiu din Asia de Sud-Est se afla în Chiang Rai și este locul în care Thailanda, Laos și Myanmar se întâlnesc despărțite doar de râul Mekong.


Am văzut celebru Buddha din aur păzind parcă intersecția superbă a celor trei țări.

Am mers cu barca în Laos unde ne-am răsfățat cu băutura localnică dar mai ales cu imaginea din sticla de băutură în care erau șerpi, scorpioni, etc.

Imaginile sunt superbe și merită să dați o fuga până acolo, deși vă va lua o zi de mers pe drumurile Thailandei de nord.

The White Temple

 
Iese în evidenta prin culoarea albă și bucățile din sticlă din tencuială, lucind în soare. Culoarea albă semnifică puritatea lui Buddha în timp ce sticla în soare simbolizează ințelepciunea lui Buddha.
Templu a fost restaurant de un celebru artist thailandez ca și centru pentru învățătură și meditație.

Nouă ni s-a părut putin ciudat cu atâtea mâini întinse înghesuite în anumite fântâni dar per total arăta interesant și chiar strălucește.

Am plecat în Chiang Mai pentru sărbătoarea Anului Nou în ținutul Lanna. Ne-am bucurat ca eram în viitor (anul 2561), iar viitorul arăta extrem de frumos în acest ținut. Ne-a plăcut absolut tot în această parte nordică a Thailandei. Oameni prietenoși, temple incredibil de frumoase, tradiții extraordinare, centre de îngrijire a elefanților frumos amenajate, foot masajul care este incredibil de relaxant și sănătos, mâncarea gustoasă la orice colț al orașului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.