Oman

Am ales Omanul pentru incredibila poveste de viata a Sultanului Qaboos bin Said Al Said.
O viata dedicata in intregime unei tari unde oamenii nu intelegeau cum puteau trai frumos impreuna. Am ramas impresionate de tot ce a cladit, dar mai ales de recunostinta si iubirea pe care oamenii din aceasta tara o aveau pentru el.  Povestea lui o gasiti cu siguranta pe google, daca veti fi curiosi, dar intamplarile povestite de localnici, probabil nu vor ajunge niciodata in biografia lui. De exemplu in fiecare an alegea (spun alegea pentru ca la ora la care scriu acest om minunat a incetat din viata) trei orase si in fiecare dintre ele isi instala cortul si le rezolva problemele. Am vazut un rau impartit in trei pentru a incheia un conflict intre locuitorii oraselor, revoltati ca acest rau nu trece prin orasul lor. In fiecare an, cu ocazia aniversarii zilei sale de nastere, daruia o moschee cate unui oras astfel incat acum dupa 50 de ani de domnie majoritatea omanezilor se pot mandri cu moscheea construita pentru ei de catre sultan.
Soferul nostru desi un pusti ne povestea si ne arata cu mandrie ce a mai facut sultanul lor. Pana si vestea ca el s-a intors din Belgia de la tratament dupa trei zile si nu dupa o luna asa cum fusese anuntat, a fost motiv de sarbatoare si speranta pentru ei dar nu si pentru noi care in rationamentul european stiam ca s-a intors pentru a muri acasa… cum s-a si intamplat.
Transport
Qatar Airways are zboruri din Bucuresti spre Muscat cu escala in Doha iar pretul unui bilet daca il iei din timp costa intre 500 si 700 Euro.
Transportul poate fi o problema daca nu folosesti taxiul sau nu vrei sa inchiriezi masina. In legatura cu taxiurile poti negocia cu soferii si ajungi in orice oras vrei. Negocierea trebuie sa o faci cu simt de raspundere intrucat Omanul nu este o tara ieftina. Inchirierea unei masini  ti-ar fi foarte comod pentru ca au drumuri foarte bune, multe si goale. Transportul in comun este aproape inexistent. Am vazut cateva masini ale guvernului dar erau goale. In Muscat exista si un BigBusMuscat pe care noi nu l-am folosit dar care ar putea fi util. Pentru detalii https://www.bigbustours.com/en/muscat/muscat-sightseeing-tours/
Cazare
Noi am ales  hotelul Ramada Qurum Beach Hotel dar nu il recomandam fiind o dezamagire datorata sictirului managementului fata de confortul celor  4 stele. Desi amplasat foarte bine , aproape de beach Qurum, nu pare sa vrea sa fie mai mult decat un dry hotel obosit. Recomandarea noastra este sa alegeti foarte bine hotelul pentru ca la noi 4* au fost de fapt 3* cu indulgenta. Daca dispuneti de un buget mai mare rasfatati-va la unul de 5*.
Viza
Dupa ce ai biletul si cazarea, aplica pentru viza  https://evisa.rop.gov.om. Iti trebuie o poza tip pasaport, pasaportul scanat, biletul de avion, cazarea, completarea formularului de pe site si plata vizei 55 lei. Ai grija ca toate actele sa aiba vizibilitate clara si vei primi viza in cel mult 24 ore.
Schimb valutar si internet
Schimb valutar veti gasi in mall-uri in general si Banca Muscat de unde poti si retrage bani de pe card. Pentru internet iti poti lua o cartela de la Omantel. Noi l-am gasit in City Centre Muscat Mall.
Imbracaminte
La capitolul imbracaminte daca ar fi sa folosim un singur cuvant acela ar fi “ decent”. In traducere fara pantaloni, maieuri, fuste sau rochii scurte. Nu vei avea probleme daca vei vrea sa apari in slip pe strada… se vor uita la tine ca si la o ciudatenie dupa care isi vor vedea de drum fara sa te deranjeze. Capitolul acesta tine oricum de respectul fata de o alta cultura, respect pe care oricare dintre noi ar trebui sa-l aiba.
Mancare, bautura si tigari
Gasesti mancare de toate felurile si gusturile. Incearca frigaruile din carne de camila, sunt bune si nu prea ai ocazia de a incerca in alta parte.  Fructele de mare si pestele sunt de asemenea gustoase . Freshul de fructe este foarte bun si il gasesti peste tot. Ce o sa gasesti foarte greu sunt bauturile alcoolice. Noi am gasit doua locatii superbe pentru a savura o bere. Una este la Royal Opera House, Caramel Restaurant iar a doua la Hotel Grand Hyatt Muscat, John Barry Bar. Ambele locatii sunt incredibil de frumoase si merita o bere de 60 lei bucata. Fumatul nu este o problema intrucat se fumeaza si in interiorul unor restaurante dar mai ales in exterior la terase.
Shoppingul in Oman este reprezentat de Souq-uri si nu de mall-uri . In Muscat viziteaza neaparat Mutrah Souq este plin de magazine mici care vand tamaie de mai multe feluri, parfumuri, aur, si argint si este un mod placut sa ratacesti printre stadutele lui. Nu pleca de acolo fara sa iti cumperi suport pentru lemnul parfumat de camera si fara tamaia atat de celebra in partea locului.Aici am descoperit tamaia solubila in apa care este mult mai pura decat cea care se arde , si se foloseste  pentru diverse afectiuni ale stomacului https://www.omanifrankincense.info/frankincense-water.html. Magazinele inchid la ora 13:00 si se redeschid la ora 16:00 in fiecare zi, exceptie facand ziua de vineri considerata zi nelucratoare. Desi veti vedea cateva mall-uri unul langa altul sunt aproape inutile la toate capitolele.

MUSCAT

Capitala Omanului Muscat, ca si celelalte orase, pastreaza aceeasi ahitectura specifica zonei, cu case albe dantelate, moschei, forturi, institutii ale statului diferentiate prin culoarea nisipului, castele de pe vremea portughezilor toate avand in spate muntii Arabiei revarsandu-se in marea cu acelasi nume. Desi este un oras in desert arata destul de verde. Curatenia este o alta calitate a acestei tari iar localnicii au obiceiul de a ridica orice hartie, aruncata de noi turistii, cu  indulgenta si  simplitate, facandu-te sa reactionezi la fel.
Daca ai ajuns in Muscat mergi si  comanda o cafea omaneza si incepe sa iti faci planul de vizitat.

Muttrah Corniche

Corniche este promenada unde te poti plimba si admira portul, Muttrah Fort si casele incredibil de frumoase avand in fundal muntii.

Din cand in cand vei intalni foisoare unde poti sa te ascunzi pentru cateva minute de soare. Poti merge la Fish Market sau la Mutrah Souq toate fiind in apropiere.

Old Muscat

Este cea mai populara zona din oras dupa Mutrah Souq. Zona in sine este superba pentru a va plimba pe stradute, pe langa cateva cladiri emblematice si cele doua forturi Mirani si Jalali.

Al Alam Palace

Este principalul palat al Sultanului Qaboos localizat in Old Muscat. Are o arhitectura superba si este flancat de cele doua forturi facute de portughezi. Este foarte popular printre localnici, care vin in zona, in special la sfarsit de saptamana pentru a se plimba si admira palatul.

Qurum Beach (Shatti Al-Qurm)


Este cea mai lunga plaja din Muscat si zona cu multe ambasade si case ale expatiilor. Este zona unde se pot vedea turisti rataciti in slip si unde spre seara se aduna familiile omaneze si isi aseaza covorul persan, scaunele, mancarea pentru a se relaxa in aer liber dupa o zi caniculara, zona femeilor si a copiilor fiind foarte clar delimitata de zona barbatilor. Aici poti gasit cateva terase si restaurante. Una dintre ele este Marina Café care are un view incredibil si mancare foarte buna.

Royal Opera House Muscat

Pentru noi a fost dragoste la prima vedere, Este incredibil de eleganta si impunatoare. Este localizata in cartierul Shati Al Qurum, nu departe de faimoasa plaja Qurum. Te poti plimba prin galeriile ei cu diverse magazine (de acolo ne-am achizitionat parfumuri de la firma Rydan), bea o cafea in curtea interioara a Operei sau urca la etaj unde poti manca si bea o bere la restaurantul Caramel sau programeaza-te pentru a vizita interiorul ei sau chiar a participa la unul dintre evenimente.
Programul il gasesti pe site-ul :  https://www.rohmuscat.org.om/en/Pages/default.aspx

Moscheea Sultalului Qaboos 

A fost construita cu ocazia aniversarii a 30 de ani de domnie a Sultanului. Este construita pe 41 hectare, are a doua cea mai mare carpeta din lume, lucrata timp de 4 ani de 400 muncitori Iranieni si singura moschee din tara care se poate vizita de catre cei care nu sunt musulmani. Arata impresionant si este un reper in oras https://sultanqaboosgrandmosque.com/. Programul de vizita este in fiecare zi de la 08:30  – 11:00 cu exceptia zilei de Vineri (considerata zi libera).

NIZWA

Fosta capitala a Omanului intre sec. 6 si 7 este unul dintre cele mai vechi orase din tara. Orasul este la intersectia rutelor comerciale intre vestul Muntilor Hajar, Muscat, Buraimi si Dhofar. De vizitat Fortul Nizwa, contruit in 1650, care a gazduit guvernarea dinastiei Al Ya’ruba. Este foarte bine intretinut iar in curtea fortului vei avea ocazia sa asculti muzica si sa vezi dansurile traditionale. Te poti pierde prin Souq-ul asezat langa fort sau poti merge in piata pentru a-ti cumpara curmale si halwa traditionala omaneza foarte gustoasa (facuta cu miere) iar procesul prin care se  face aceasta halwa este impresionant https://www.youtube.com/watch?v=TtNe-fTttbA. Sau alege sa vezi una dintre cele mai vechi moschei din tara – Moscheea Sultanului Qaboos. In drum spre Nizwa opreste in oraselul misterios Bahla, unde localnicii cred ca magia se afla acolo, fiind extrem de superstitiosi cand ii intrebi de oras. Acest oras este recunoscut pentru olarit si găzduiește Fortul Bahla cel mai vechi din Oman ( se crede ca a fost construit din timpuri pre-islamice) cu un zid de 12 kilometri. Noi l-am prins inchis pentru reconstructie dar tot ne-a impresionat.

SUR  – Satul de pescari

Este la 200 km de Muscat si poti ajunge din Muscat prin trei autostrazi,  doua prin desert inconjurat de munti si una pe coasta. Este mult mai traditional decat Muscat. Aici veti intalni femeii acoperite complet. Mergeti la Ladies’Souq arata foarte interesant construit si, desi nu veti gasi nimic de cumparat pentru voi, aveti ocazia sa vedeti de unde isi cumpara haine doamnele din Sur. Promenada din Sur este la fel de frumoasa iar plaja la fel de goala ca cea din Muscat.

DESERTUL WAHIBA

Este la 190 km de Muscat si a fost numit dupa tribul Bani Wahiba. Aici ii veti intalni pe beduinii cu camile, corturi si jeep-uri.  Pentru a explora zona puteti sta o noapte la https://www.thousandnightsoman.com/. Daca sunteti curiosi de istoria beduinilor si a triburilor din nisipuri, asa cum a fost noi puteti citi – Nisipurile arabe de Thesiger Wilfred
La final am fost incantate atat de cultura lor cat si de simplitatea cu care isi traiesc viata iar in zona nu au mai ramas foarte multe tari in care zgarie-norii sa nu predomine orasele desertului. Aici s-a pastrat traditia caselor si simplitatea comunicarii. Este o tara atat de sigura incat poti dormi pe plaja fara a fi deranjat de nimeni.  Este unul din putinele locuri unde mai poti intalni beduini (vechile triburi ale desertului), impreuna cu camilele lor, traindu-si viata in desert aproape la fel ca odinioara desi din comertul cu camile pot alege sa traiasca o viata luxoasa in oras. ( Pretul unei camile de curse putand ajunge pana la 1 milion de dolari.)
Nu stiu daca v-am convins sa vedeti Omanul macar o data in viata, dar noi, de-abia ajunse acasa, am planuit urmatoarea vacanta in Salalah, Oman.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.